Idealny początek dnia nie może się obyć bez kawy. Powinna być aromatyczna, mocna, mieć wyrazisty smak, a przy tym jej parzenie nie może być skomplikowane, bo rano nikt nie ma na to czasu. Co w takim razie będzie lepszym wyborem: ekspres czy kawiarka?
Kawiarka i ekspres do kawy to dwa tak różne urządzenia, że trudno gloryfikować jedno kosztem drugiego. Warto jednak znać różnice między nimi, by dokonać wyboru w oparciu o merytoryczną wiedzę, a nie kierując się tylko wyglądem bądź ceną urządzenia. Poniżej przedstawiamy porównanie najważniejszych cech ekspresów i kawiarek.
1. Sposób obsługi
- Kawiarki są proste w obsłudze, wymagają jedynie napełnienia kawą i wodą oraz włączenia (kawiarki elektryczne) lub ustawienia na kuchence (gazowej, elektrycznej bądź indukcyjnej).
- Ekspres do kawy przed użyciem należy napełnić wodą i ziarnami kawy, czasem także mlekiem. W przypadku nowoczesnych urządzeń konieczne będzie podłączenie do sieci wodociągowej. Obsługa ekspresów jest dość intuicyjna, jednak ze względu na mnogość funkcji trzeba poświęcić trochę czasu na dokładne nauczenie się jej.
2. Rodzaj parzonej kawy
- Kawiarka ma dość skromne możliwości, po prostu robi kawę. Jej moc będzie zależna od ilości mielonej kawy włożonej do zasobnika. W kawiarce nie można przygotować kawy z mlekiem. Każdorazowo kawiarka przygotuje tyle samo kawy, nie można napełniać zbiornika np. do połowy.
- Ekspres do kawy jest jak prywatny barista, na życzenie przyrządzi espresso, macchiato, cappuccino, latte… Pozwoli też zdecydować o wielkości kawy i jej intensywności. W ekspresie można w krótkim czasie przygotować kawę dla wielu osób.
3. Czas przygotowania kawy
- Ekspres jest niezaprzeczalnym królem w tej konkurencji – nie na darmo nosi taką, a nie inną nazwę.
- Kawiarka, chociaż pracuje stosunkowo szybko, nie jest w stanie dorównać ekspresowi.
4. Cena
- Tym razem wygrywają kawiarki, które są zdecydowanie tańsze. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na elektryczną, czy stawianą na kuchence (a nawet na ognisku), kupimy ją już za kilkadziesiąt złotych.
- Ceny ekspresów do kawy są bardzo różne, ale na pewno wyższe. Wahają się od kilkuset złotych do nawet kilkunastu tysięcy. Im wyższa cena, tym większe możliwości urządzenia. Warto się jednak zastanowić, czy na pewno ze wszystkich skorzystamy.
5. Jakość kawy
- Ekspresy do kawy, szczególnie te nowoczesne, są w pełni zautomatyzowane. Same dobierają sobie ilość kawy i wody, ustalają moc ciśnienia i czas zaparzania. Dzięki temu, programując określony rodzaj napoju, za każdym razem otrzymamy ten sam smak.
- Kawiarka wymaga ręcznego napełniania, nie ma więc mowy o aptekarskiej precyzji. Nawet wieloletnia wprawa nie zagwarantuje za każdym razem tego samego smaku.
6. Wielkość i mobilność
- Ekspresy do kawy są duże, ciężkie i raczej nie nadają się do zabierania w podróż. Z całą pewnością jednak są ozdobą kuchni.
- Kawiarki są małe, poręczne i bardzo mobilne. Na co dzień praktycznie niewidoczne, bo najczęściej chowane po użyciu. Trudno traktować je jako ozdobę, ale na pewno oddadzą nieocenione usługi osobom, które dużo podróżują.
Jak widać, wybór między ekspresem a kawiarką w praktyce sprowadza się do dokładnej analizy własnych potrzeb oraz możliwości finansowych. Kawiarka lepiej sprawdzi się w małym lub wynajmowanym mieszkaniu, ekspres może być ozdobą domowej kuchni. Ostateczny wybór może też być podyktowany smakiem. Chociaż wydaje się, że ekspres ma do zaoferowania więcej, to tradycjonaliści często decydują się na kawiarkę, twierdząc, że tylko w niej można zaparzyć prawdziwą kawę na włoską modłę.
————
[Artykuł sponsorowany]